Att göra en gardinstång för cafégardiner med rundstav

I ett hus med höga fönster och mycket insyn behövs det ibland ett skydd för nyfikna förbipasserande. Jag tänkte visa hur du enkelt gör en gardinstång för cafégardiner som går att dra för, men som fortfarande släpper in ljus. Just nu är det julgardiner som ska upp, men det är lika fint med sirliga spetsgardiner som fladdrar i vinden när man öppnar fönstret. 

Du behöver:

Rundstav i lämplig dimension

Fintandad såg (Japansåg eller liknande är att föredra)

Vattenpass

Skruvdragare med borr i samma dimension som de vinklade skruvkrokarna

2 st vinklade skruvkrokar

Tumstock

Sandpapper

Mät hur bred din stång ska vara och märk upp på din rundstav.  

Såga med en fintandad såg. Jag har ingen Japansåg, men det vore nog det bästa här. Med denna såg blev jag tvungen att sandpappra lite efteråt. 

Jag sågar till rundstaven (som finns i flera olika dimensioner) i exakt samma bredd som fönsterfodrens iutsida, men det går såklart lika bra att fästa gardinstången innanför karmen om man vill att den ska gå hålla sig inne i fönstret liksom. 

Eftersom fönstret här har spröjs linjerar jag helst uppsättningen med den övre spröjsen för att undvika fler linjer utifrån. 
I ytterkant på fönsterfodret förborrar jag ett hål för de vinklade skruvkrokarna som jag ska ha som fästen för min gardinstång. 

Sen skruvar jag i mina fästen , som i det här fallet är vinklade skruvkrokar (tänk på att fönstret måste gå att öppna. Sätt fästena så att dessa inte blockerar fönstret. 

När jag ska sätta fast mitt andra fäste på motsatt sida är det viktigt att det blir rakt. Jag använder ett litet vattenpass och markerar var nästa krok ska sitta. 

Antingen låter man det vara så här enkelt eller så tar man fästet ett steg längre för en stabilare gardinuppsättning. 

Jag borrar hål för krokarna så att jag kan trä på stången på dem, detta bildar också ett litet mellanrum mellan fönsterfoder och gardinstång, vilket blir himla snyggt. 
Mät noga var hålen ska vara. 

Borra inte genom hela, om du vill kan du mäta krokens höjd och tejpa på borren så vet du exakt hur djupt du ska gå. 

När hålen är borrade och slipade trär jag på stången på krokarna. 

Dessa gardiner är återbrukade av en gammal gardinluft. Det resulterade i att de blev lite väl smala. Om jag skulle ge er ett hett tips här så vore det att inte snåla med tyget. Tyget till båda lufterna bör totalt ha bredden av minst 1 1/2 fönster. Jag tycker att det blir snyggast om de slutar där fönsterbrädan tar vid, men det är såklart en smaksak om man vill låta dem gå ner en bit eller sluta lite ovanför.

Vill man kan man måla rundstaven så att den smälter in ännu bättre. 

/Ella, Tf. bloggredaktör