Snickerier under 1800-talet

I början av 1800-talet utvecklades formspråket på snickerier i snabb takt och listprofilerna blev allt mer utsmyckade. 

1850-tal

I mitten av 1800-talet har nyrenässansen sitt intåg. Allt bredare listverk med rika profiler blev vanliga.

Bröstpanel, sockelpanel eller bara golvsockel - en statusfråga

I de finare delarna av hemmen där man tog emot besök som i matsal och tambur hittar man ofta högre panel med kraftiga profiler av stora dimensioner och med en hylla som ger plats för prydnadssaker och krokar. Man kunde även hitta så kallad bröstpanel i dessa rum som gick upp till fönstrets karm och dekorerades med boasering, eller ramar av dekorlist och paneler. 

I övriga sällskapsrum var det vanligt med sockelpanel eller det som vi kallar tredelad golvsockel som ofta var upp till 40 cm hög.

I kammare och sovrum hittade man den enklaste varianten av golvsockel som också var förhållandevis hög på upp till 140 mm med rika profiler medan kök, hall och serveringsgång också ofta hade pärlspont och krönlist ovanför golvsockeln.

Dörrar

Innerdörrar från slutet av 1800-talet är ofta kraftigt profilerade spegeldörrar i massivt trä. I anslutning till sällskapsrum var det ofta pampigare pardörrar. I anslutning till  de mer privata rummen som kök, kammare och sovrum, sitter enkeldörrar. Samtliga dörrar omgavs av dörrfoder med kraftiga profiler och fodersocklar mot golvet.

Produkter från epoken

Furugolv 45x120
Furugolv 45x120
Från 88,00 kr
Nybofoder
Nybofoder
Från 62,50 kr Ordinarie pris 125,00 kr
Vallasockel
Vallasockel
Från 138,00 kr
Hälsingefoder
Hälsingefoder
Från 78,00 kr
Copyright © 2024 Veckebo Såg & Hyvleri.