Krönlister för ytterpanel, köksskåp eller fönsterfoder

Krönlister har många bra funktionsområden. Nedan tar vi upp några och ger även tips på hur du gör för att få till ett fint avslut på dörr- och fönsteröverstycken.

Avdelare ytterpanel

På hus med både liggande och stående träpanel eller med enbart stående så är det vanligt att man sätter en avdelare med profil på en eller flera höjder. Det kan vara för att slippa skarva panelbrädor som lätt suger åt sig extra fukt i ändträet och för att med den något djupare krönslisten skapa ett litet tak med avrinning för panelbrädorna. Rent stilmässigt skapar en avdelande list ett behagligt utseende på husets fasad och ofta skiljer sig den avdelande listen sig i färg från resten av panelen.  

Dörröverstycken

Krönlister kan även med fördel avnändas som dörröverstycken. Detta är den utsmyckning som ibland sitter ovanför dörrar i sällskapsrum och i äldre, lite finare hus och lägenheter. Med Veckebo Såg och Hyvleris krönlister kan du enkelt skapa dina egna dörröverstycken genom att antingen sätta en mellanbräda mellan dörrfodret och krönlisten eller direkt fästa krönlisten ovanför dörrfodret. 

Överstycken till fönster utomhus

För att skapa ett lite mer utsmyckat utseende på fasader till hus kan man fästa en krönlist över fönsterfodret.

Jag tänkte visa lite hur vi gjorde med krönlisten Norränge på ett lite speciellt hönshus som kanske mer liknar ett lusthus och därför kräver sin snickarglädje.

 

Fönstren på var sida om dörren har sin övre kant lite lägre än dörrens överkant och skulle må bra av att komma upp lite i höjd, men istället för att göra ett större ingrepp testar vi att sätta en krönlist över fönstret som dessutom förhöjer känslan av snickarglädje och lite lyx. 

Vi kapade till krönlisten Norränge som i botten fick vara en halv cm bredare än fönsterfodret på utsidan. För att få till ett ett fint avslut på varje sida geringssågade vi ytterkanten och satte dit ett hörn. 

Hönshuset är nu på god väg att bli så likt ett lusthus det bara kan bli. Kaninerna som just nu huserar här märker antagligen ingen skillnad, men med lite färg på det här lilla skjulet till våren så blir det nog alldeles förträffligt fint. Fönstren lyfts visuellt och överstyckena bidrar med lite snickarglädje till de i övrigt strikta linjerna. Men visst kompletterade krönslisten kryssfönstret fint? 

Jag använde: Krönlist, geringssåg (gersåg), dyckert, hammare och spikdrivare (för att undvika märken efter hammaren i listen) 

Krönlister på skåp, köksskåp eller platsbyggd bokylla

Våra utomhuslister går självklart att använda inomhus. Alla har inte en ovansida med lutning och även de som har det funkar fint inomhus som ett lyxigt krön på till exempel väggskåp i ett kök eller varför inte som krön på en platsbyggd bokhylla. Det finns massor av DIY-tips och inspiration på hur du bygger fina platsbygda bokyllor eller pimpar ditt IKEA-kök på Instagram och Pinterest