Funkislister - praktiska och snygga vid salning av fönster

Under 1930-talets funktionalism påbörjades en övergång från profilerade till släta snickerier i de svenska hemmen. Under 50- och 60-talet då ”funkisstilen” slog igenom ordentligt i Sverige täcktes ofta de profilerade listerna över med slät masonit. Man ansåg helt enkelt att släta ytor var mer praktiskt. I dag är de släta listerna standard vid nybyggen och renoveringar. Man ser till exempel ofta släta fönstersmygar, även kallat salningslist eller fönsternisch, monterade runt fönsterkarmar.

Salning av fönster har både en praktisk och estetisk funktion. När man sätter i fönster bildas ett tomrum mellan karmen och väggen och för att täcka detta samt för att få en vacker övergång används fönstersmygar. Man skulle kunna beskriva det som fönstrets förlängning in i väggen.

Salning av fönster – så går det till

Det finns olika sätt att montera fönstersmygar på. Antingen kan du välja en falsad smyg där listen enkelt skjuts in i ett salningsspår på karmen. Du kan också välja en spårad fönstersmyg som du fäster med hjälp av clips. Vid båda metoderna behåller du den jämna släta ytan och slipper synliga spikar i listen. Förr, när fönsterna var mindre, var salningen ofta vinklad för att öka ljusinsläppet men i dag är de oftast raka.

Breda fönstersmygar kan gynna inredningen

Invändiga fönstersmygar finns i olika material, till exempel trä och MDF och ofta är de målade i vitt för att gynna ljusinsläppet. Bredden kan variera men det är inte helt ovanligt att fönstersmygarna är djupa. Bottenstycket kan då fungera som en praktisk fönsterbänk som inte tar plats i rummet. I en bred fönstersmyg kan det även vara snyggt att montera infälld belysning, viktigt då är att eldragningen är säker och korrekt.  

Tänk på det här innan du fäster listerna

Kanske vill du hänga en lampa i fönstret eller fästa en fönsterbräda. Om det saknas en grövre, bärande regel behöver du fästa det innan du monterar fönstersmygen. Detta kallas för att kottla och gör att du sedan kan fästa tyngre inredning som till exempel en ampel eller fönsterlampa.