Ta hand om dina lister - återbruka och komplettera

Vi har världens besparingstips till dig och miljön! - Trälister går att återbruka!

Hör du till kategorin som just köpt nytt boende i ett gammalt eller äldre hus där allt eller stora delar behöver rustas? Kanske är pärlsponten sliten i färgen, listerna saknas på vissa ställen eller är allt för skavda och nötta?

Släng inte ut dina gamla lister för att ersätta med nya om du inte behöver. Ofta är äldre lister både vackra och av god kvalitet och även om du inte kan komplettera med exakt likadana lister eller samma dimension på pärlsponten från bygghandeln finns det bra lösningar om du vill återskapa en profil eller dimension på dina snickerier. Du spar både tid, pengar och miljö och får dessutom detaljer i ditt hem som hör till husets historia och är av god kvalitet. Förr användes nämligen nästan alltid det finaste virket till fönster och finsnickerier.

Vi har samlat några tips och råd för hur du bäst återanvänder befintliga lister och snickerier och får dem att se ut som nya!

1. Se över de befintliga listerna genom att skrapa lite försiktigt tills du kommer ner till en trären yta. Om listen inte är rutten eller för mycket skadad så går den att spara. Även om delar av den är skadad kan du spara det som är helt, göra fina snittytor och fylla i med nytillverkade delar i samma profil.

2. Markera de delar som behöver kompletteras. Rita av profilen på listen eller pärlsponten och kontakta vår specialtillverkning så hjälper de dig ta fram en kopia som du sen kan använda för att fylla i och komplettera den gamla listen med. Här hittar du information om hur det går till att beställa en nytillverkad list med gammal förlaga genom vårt specialsortiment

3. Om du behöver renovera väggen bakom listen kan du enkelt ta ner listen utan att skada den. Det behöver göras varsamt men går smidigt om du använder en skyddsbit mellan listen och verktyget. Vi brukar använda en spackelspade hemma hos oss och börjar alltid med en list som inte går från vägg till vägg där båda hörnen är gerade om det är en taklist (eftersom den då ofta är fastkilad mot två andra lister). Ta lite åt gången bakom varje fästpunkt eller spik och om det går, tryck tillbaka listen så att du får tag på spikskallen så att du kan dra ut den med hovtång. Glöm inte att skudda listen med något som du kan ha mellan verktyg och list även på framsidan.

4. Om du tagit ner dina lister är det smidigast att arbeta med dem liggande och fastspända med tving eller klämma. Om du inte tar ner listerna blir det bra träning både för tålamod och armstyrka. Men du ångrar aldrig en bevarad list av riktigt fint trä, vi lovar! ; )

5. Nu är det dags att skrapa. Lös färg tas enkelt bort med skrapa eller stålborste. Om färgen sitter hårt rekommenderar vi en bra värmepistol eller Speedheater. Undvik att bränna träet och använd en skrapa som kommer åt i profilerna. Vi brukar använda en mindre profilskrapa med utbytbara skär så att man kommer åt ordentligt utan att skada profilen och en större platt skrapa för de plana ytorna. Slipa sen med ett fint sandpapper för att släta ut eventuella skav och resta fibrer som blivit av skrapningen. 

6. Vid det här laget bör dina nytillverkade lister  från vår specialtillverkning vara redo att sätas upp. Lister skarvas bäst med en diagonal snittyta snarare än en rak och om skarvar ändå uppstår går det bra att fylla i springor med fönsterkitt eller latexfog, beroende på vilken typ av färg man valt att måla med.
 

7. Kvistlacka, grunda och måla sen med färg som håller över tid. Det är den bästa investeringen både för dig och träet. Vi brukar föredra linoljefärg, speciellt för snickerier och lister utomhus, men det finns olika skolor och du ska givetvis göra det som passar dig och din plånbok bäst. En liten fingervisning här är dock att fortsätta måla med linoljefärg om literna tidigare varit målade med sådan färg eftersom det lätt uppstår linoljeblåsor under den nya färgen annars.

Misströsta inte om ditt hem saknar originaldetaljer. Kanske har du sett en profil någonstans som du vill återskapa i ditt hem? Vi kan givetvis hjälpa dig även med det. Och i vår webbshop hittar du en uppsjö av befintliga profiler och dimensioner på golvsocklar, taklister, dörrfoder, fönsterfoder och pärlspont.

 

Om du behöver råd eller hjälp, tveka inte att höra av dig till oss.