FAQ - Vanliga frågor

Funderar du över något? Ställ din fråga i formuläret.
Nedan samlar vi de vanligaste frågorna vi får och även svaren, såklart. 

Eftersom vi är en större industri så har vi tyvärr ingen platsförsäljning utan vi har löst det med en webbshop.

Oavsett var i Sverige du bor och oavsett hur mycket du köper så kostar frakten 895:-, då levereras varorna hem till din dörr. För beställning av t.ex provbitar- hör av dig till oss så får du en rabatterad frakt.

För våra lagervaror i webbshopen så ligger leveranstiden normalt på ca 5-10 arbetsdagar. På en del produkter t.ex. målade produkter har vi däremot längre leveranstid, men det framgår i webbshopen när du väljer olika alternativ.

Ta fram en så kallad förlaga på listen, ytterpanelen eller vad det är som du vill ha tillverkat, Det bästa är om du har en riktig provbit, men det går också bra att rita ner det du vill ha på ett papper. Du kan även ta ett kort på det du vill ha specialtillverkat. Tänk bara på att ju noggrannare mått vi har, desto mer lik originalet blir produkten som vi tillverkar. Kontakta gärna Therese, Leif eller Evelina på mail eller telefon (kontaktuppgifterna hittar du på sidan för specialtillverkat, längst ner) , om du vill ha hjälp.

Kontakta Therese, Leif eller Evelina,via mail eller telefon (se fler kontaktuppgifter under Specialtillverkat), och berätta vad det är du söker eller vill beställa. Efter ert samtal kommer de skicka en offert till dig, så att du vet vad det kommer att kosta innan du beställer. Priset påverkas bland annat av storleken på produkten, vilket material listen eller panelen ska tillverkas i, om du vill ha den ytbehandlad på något sätt och hur mycket du vill beställa. Ju mer du beställer, desto billigare blir det per meter.

Skicka eller maila sedan din förlaga till oss. Utifrån din provbit, bild eller skiss tar vi först fram en profil i plexiglas. Mönstret på plexiglaset kopieras sedan över och skärs ut till ett hyvelstål med hjälp av en slags kopiator. Stålet sätts sedan i en hyvelmaskin som hyvlar ut exakt den profil du vill ha på din snickeriprodukt i så stor mängd som du önskar. Stålet kan sedan användas om och om igen om du skulle vilja beställa fler lister, foder eller karmar av samma profil i framtiden.

Det tar cirka 2-4 veckor från beställning tills du har din specialtillverkade snickeriprodukt i din hand. Ibland går det snabbare och ibland tar det lite längre tid, beroende på årstid och hur många specialbeställningar vi har.

Här på Veckebo arbetar vi med virke av högsta kvalitet. Till våra snickerier använder vi nästan bara gran eller fura som köps in från lokala leverantörer från främst Hälsingland, Ångermanland, Medelpad, Härjedalen och Jämtland. När vi väljer leverantörer är det viktigt med pålitliga och bra leveranser och att de köper sitt timmer från områden som vi vet har fint virke. Vad som är bra kvalitet beror helt på vilket typ av snickeri det handlar om.

Köper du till exempel en bröstlist, ett dörrfoder eller en golvsockel som ska sitta inomhus är det viktigt att träet är en så kvistfri furu som möjligt. Men om du istället vill förgylla ditt hus med en specialbeställd ytterpanel eller ett utvändigt foder till dina fönster vill vi istället att träet ska vara av så motståndskraftig gran som möjligt. Och ju långsammare ett träd växer, desto bättre klarar det utsatta miljöer. Är det tillräckligt motståndskraftigt behöver du inte ens behandla ditt foder eller din panel för att det ska klara regn och rusk och snöiga dagar.

På Veckebo såg så fokuserar på både kvalitét och hållbarhet.

De snickerier som sitter på utsidan av ett hus tillverkas oftast av gran. För att den specialbeställda ytterpanelen eller det utvändiga fodret på dina fönster ska klara av regn och rusk vill vi att materialet ska vara så senvuxet som möjligt. Detta eftersom ju långsammare ett träd växer, desto bättre klarar det utsatta miljöer. Tyvärr blir långsamt växande träd allt svårare att få tag på eftersom omloppstiden för skogen är så lång som 80–120 år. Därför väljer allt fler skogsägare att korta omloppstiden för att kunna sälja virket snabbare.

Genom att handla dina utesnickerier av oss bidrar du till en fortsatt efterfrågan på långsamt växande träd, vilket vi hoppas i sin tur leder till att fler skogsägare väljer att låta delar av sin granskog fortsätta växa sig riktigt segt och tåligt. Så tåligt att du inte ens behöver behandla exempelvis din ytterpanel för att den ska tåla en riktigt snöfylld vinter eller regnig sommar.

Ja, trä är ett levande material, rörelser förekommer alltid beroende på årstid, rumstemperatur och luftfuktighet. Detta är helt naturligt. Våra listverk håller vid leverans till kund en fuktkvot på ca 16%, detta innebär att materialet kan torka ihop upp till ca 4% efter montage.

För att minska rörelserna i listverken efter montage så behöver trä acklimatiseras i en miljö med temperatur och luftfuktighet så lik den slutgiltiga som möjligt. Detta innebär att listverken ska packas upp ur sitt emballage och ströläggas ovan golv, tex på bockar, under en tid för att torka ur. Listverk i trä rör sig alltid, allt beroende på årstid, rumstemperatur och luftfuktighet, det är också en del av charmen med ett levande material.

A kvalitet innebär i princip kvistfritt (förekommer någon enstaka kvist) medan B kvalitet innehåller kvist i olika omfattning.

All betalning görs med Klarna. Där kan du välja hur och när du vill betala ditt köp, både som privatperson och som företagare,

Copyright © 2024 Veckebo Såg & Hyvleri.