Gör egna grindstolpar av trä

När vi flyttade in i huset fanns det två (+1 jättesned) grindstolpe vid husets infart. De satt lite tokigt och hade inte riktigt den stil som vi ville ha och eftersom vi ändå ville flytta dem var det lika bra att riva alla tre. Båda grinstolparna hade vackra lyktor som vi sparade och återanvände för projektet med de nya, det gav såklart en liten extra krona på verket, men är absolut inte nädvändigt för utseendets skull, men det finns såklart liknande att köpa på byggvaruhus och elaffärer om man vill. Tänk bara på att dra el i marken innan ni bygger stolparna i såfall så att de kan komma upp i stolparnas mitt. 

Vi rev som sagt de gamla och grunnade länge på hur vi ville att de nya stolparna skulle se ut innan vi kom fram till att vi ville ha något som funkade ihop med husets relativt släta fasad men att återspegla de lister som bryter av på mitten av panelen och nertill vid syllen. 

Vi grävde två gropar, gjöt med cement och rör som håller fast fästena för själva stommen och i vårt fall behövdes två fästen per stolpe då de är rätt stora. 

Därefter byggde vi själva stommen av reglar som vi linoljade längst ner för bättre hållbarhet. 

Vi hade redan virke till sidorna hemma så vi mätte helt enkelt bredden på två brädor och måttade stommen därefter. Höjden tog vi på känn. Vi visste att det skulle behövas något rejält då huset är stort och ställer en del krav på omgivningen. Dessa stolpar är ca 170 cm höga, plus lyktorna. 

Brädorna oljades runt om innan de sattes på plats. Viktigt för hållbarheten att ändträet mättas! Sen skruvade vi helt sonika fast brädorna runt om. Glöm för guds skull inte vattenpasset här! Det måste bli rakt annars syns det på mils avstånd att de blev sneda!!!!

När vi hade vår "låda" på plats sågade vi till "topplocket". Detta var nog det som var mest klurigt då gamla brädor inte är helt raka och det blev en del sågande och filande innan allt passade. Vi valde att mätta även locket med olja och skruva fast det ordentligt då det ska bära upp våra lyktor. 

Därefter satte vi krönlisten på plats. Vi valde krönlisten Rengsjö. Sågade en del i taget för att säkerställa att vinklarna lev rätt, och smick smack så var toppen klar. Även dessa lister oljades runt om. 

Sist men inte minst behöver grindstolpar med bred topp en bred och lite kraftfullare bas. Vi satte helt sonika dit en golvlist som vi hade liggandes. I efterhand tror vi att det skulle ha passat bra med en ännu högre golvsockel, likt Byggmätarsockeln eller en tredelad golvlist

Brädan som vi använde för att räta upp brädorna innan vi skruvade fast dem ligger visst kvar unde gruset : )

Om man skulle vilja så skulle det nog inte vara helt fel att sätta dit en extra ram runt om för att skapa en spegel på varje sida. Det skulle även gå att ersätta plankorna med pärlspont och hörnlister för ett än smäckrare uttryck.

Men i vårt fall blev detta perfekt och voila! Vi målade med Ottossons linoljefärg - Hastingsgrå som blivit en favorit och här är resultatet! De behöver förmodligen en omgång färg till innan de är klara, men det får bli lite senare i sommar! 

Glad midsommar och ha en riktigt härlig snickerisommar alla glada hemmasnickare där ute!!

Nästa → ← Föregående
Kommentar(er)