Sätta upp och välja taklist

Att köpa taklist i en djungel av olika alternativ

När man ska välja taklister till sitt hem blir utbudet lätt en djungel. Och hur ofta har man inte svurit över utmaningen att såga rätt vinklar på taklister som ska gersågas både åt det ena och det andra hållet? Vi tänkte guida dig igenom olika varianter och vad som ofta brukar vara efterfrågat i olika stilar samt hur du ska tänka när du ska gersåga en taklist.

Våra säljare guidar dig gärna om du behöver hjälp eller inte hittar den list du söker. Vi specialtillverkar lister efter gammal eller ny förlaga på beställning i vårt anrika hyvleri. Annars hittar du produkterna under produkter. 

Tips på hur du bäst gersågar och sätter upp taklister med perfekta hörn hittar du här: https://veckebosag.se/inspiration/post/att-satta-upp-taklister

Intapetserade taklister

Den enklaste formen av taklist som finns hittar du ofta inmålad eller rent av intapetserad för att matcha takpappen som spänts under listen i äldre hus. Den saknar profil och är ofta grovt hyvlad eftersom ytan ändå inte syntes under tapeten eller pappen. Den tätade dock springan mellan vägg och tak och fyllde på så sätt sin funktion. Idag rivs många gamla tapeter bort, men spar för all del gärna listen trots dess grova utseende. Träet är ofta av god kvalitet och det ger en viss charm till rummet att behålla det gamla rustika.

Idag säljer Veckebosåg en liknande list, som dock inte är solid utan vinklas mot vägg och tak, kallad Fäbodtaklist se bild på en liknande list från sekelskiftet nedan och klicka hem den under "Relaterade produkter" här intill.

Specialtillverkad taklist

Vill man istället ha den här typen av list grovt hyvlad, likt ursprunget, går det givetvis att beställa som special via våra säljare.

Hålkärlslist - en traditionell, skålad list som passar i alla rum

Det här typen av taklist är nog den som anses mest traditionell och är mest använd i hela Sverige genom tiderna. Den har sitt ursprung i 1700-talet och återfinns i såväl slott som koja – i lite olika utföranden. 

Ovan syns en gammal modell av hålkälslisten från 1880-talet. Här har man varit noga och förmodligen rundat den helt för hand för just det här hörnet. Ingenting är omöjligt. 

Utmärkande drag för en hålkälslist

Det som utmärker en hålkälslist är den skålformade huvudprofilen och den klassiska hålkälslisten har varierat i dimensioner genom över tid, men i princip överlevt trenderna utan undantag, förmodligen tack vare sin enkelhet och stillfullhet.

En hålkälslist kan se lite olika ut, men ovan syns en lite mer utsmyckad modell från ett sekelskifteshem i Torsåker, Gästrikland. Lägg märke till den snedsågade skarven.  

Den Antika hålkärlslisten har en lite mer utsmyckadprofil liksom Nackalisten som även flirtar med svanhalslisten i sitt utförande med hålkärlsprofil och enkelsidig stavprofil.  Korskrogen taklist är en annan som liknar Nackalisten men den har ytterligare detaljer i sin profil. Alla våra omnämnda lister hittar du under produkter eller här bredvid som relaterade produkter. 

Våra säljare guidar dig gärna om du behöver hjälp eller inte hittar den list du söker.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Svanhalslisten och dess släktingar smyckar taket lite extra

Svanhalsprofilen finns med i många av de lister som många anser är våra vackraste taklister i svensk inredning och har sitt ursprung i sekelskiftet. Dessa kommer i flera dimensioner och utföranden med tillägg som pärla, skarpkanter och hålärlsprofil. Svanhalslisterna funkar tillsammans med de flesta av våra lite mer utsmyckade dörr- och fönsterfoder.

Den vanligaste av våra svanhalslister är Traditionell svanhalslist men det finns även två bredare varianter, Svanhalslist dubbel och Norrängetaklist , i vårt sortiment som passar extra bra i lite större rum där inredningen kräver lite större dimensioner som till exempel rum med tredelade och höga golvsocklar.

Här syns den dubbla svanhalslisten i ett sekelskiftesvilla med pärlspont och Veckebofodret i köksentrén. Även de rum som inte används för representation förtjänar lite extra ibland. 

70-talets allmoge gav oss de lite smalare svanhalslisterna 

Tre andra, lite knubbigare varianter, av taklist med svanhalsprofil är Taklist antik sned , Taklist antik samt Kronlist.

Svanhalslisterna är storsäljare hos oss och passar fint ihop med våra egna Veckebofoder, veckebosockeln, päronfodret och övriga sekelskifteslister som innehåller S-profilen.

Hittar du inte det du söker? Säljteamet på Veckebo Såg hjälper dig mer än gärna skissa på hur dina lister ska se ut. Välkommen att höra av dig.  

Breda taklister för de finare rummen

Matsalar, vissa sekelskifteskök, bibliotek och pampigare hallar har ofta högre golvsocklar eller rent av tredelade golvsocklar eller panel med tjusiga bröstlister. Där kan det vara vits att fundera på en matchande taklist som kompletterar och balanserar upp rummet. Alla våra taklister är i trä och går att kombinera med exempelvis en dekorlist längre ner på väggen om takhöjden är högre än standard.

Kolla in våra pampiga flerdelade taklister Taklist klassisk tvådelad och Tunbyn tredelad taklist 

Den tvådelade taklisten kryper långt in i hörnet men bygger brett ut mot både vägg och tak. 

Stora lister i ett stycke

Vi har givetvis även breda trälister som tillverkas i ett stycke. Bland våra stora taklister hittar du Norränge taklist i dimensionen 22x155 och Svanhalslist dubbel i dimensionen 21x145 

Vi specialtillverkar lister efter gammal eller ny förlaga på beställning i vårt anrika hyvleri. Annars hittar du produkterna i länkarna ovan.

Tips på hur du bäst gersågar och sätter upp taklister med perfekta hörn hittar du här: https://veckebosag.se/inspiration/post/att-satta-upp-taklister

Skugglist

I många hem byggda eller renoverade under 60-, 70- 80- och 90-talet återfinns skugglister. Dessa lämpar sig bra när man inte vill ha en för markerad taklist. Den kastar en liten skugga ner mot väggen (eller taket) beroende på hur du fäster den och är mycket förlåtande om alla vinklar inte är raka.

Våra skugglister för tak finns i två utföranden och kan köpas med enkel eller dubbel profil Taklist Skugga  och Taklist Skugga SIS.

Om du funderar över något är det bara att kontakta en av våra säljare så hjälper de dig.