Snickerier 1920-tal

20-talsklassicismen

Under 20-talet blev formerna enklare och mer stilrena. Oftast användes samma foder med tillhörande socklar i hela hemmet under den här tiden. Golvsocklarna var relativt låga och profilerna på snickerier blev enklare och smalare än tidigare (omkring 7-9 cm breda), ofta med en rokokoform. Det var nu "Päronfoder" blev populära och användes flitigt på nybyggnationer vid den här tiden.

Bröstpanel användes fortfarande men började vid den här tiden ersättas av lägre golvsocklar med enklare profil likt dörr- och fönsterfoder.

Innertaken från den här tiden är ofta helt släta (pappspända) med en mjuk övergång till väggarna med en enkel hålkälslist utan extra profil. Ofta målades takfärgen ner ungefär 20-30 cm ner på väggen innan en avskiljande dekorlist och tapet tog vid.


På innerdörrar från den här tiden börjar glaspartier för ljusinsläpp att bli populära, speciell mellan hall och kök eller hall och trappuppgång där det kunde vara lite mörkare. Glasdörrarna hade ofta sinnrikt utsmyckade spröjs och ibland även färgat glas för att bilda vackra mönster. 

Produkter från epoken

Päronfoder fals
Päronfoder fals
Från 78,00 kr
Tavelhängarlist
Tavelhängarlist
Från 43,00 kr
Krönlist Thun
Krönlist Thun
Från 135,00 kr
Trekantslist
Trekantslist
Från 13,00 kr
Copyright © 2024 Veckebo Såg & Hyvleri.