Veckebo sågs guide till tidstypiska snickerier med Erika åberg

Avsnitt 1

Avsnitt 2

Avsnitt 3

Avsnitt 4

Avsnitt 5

Avsnitt 6

Inspirationsbloggen

Inspiration

 1. Funkislister - praktiska och snygga vid salning av fönster

  Funkislister - praktiska och snygga vid salning av fönster

  Läs om salning av fönster och vad det gör för ett fönster. 

  Läs mer »
 2. Gör egna grindstolpar av trä

  Gör egna grindstolpar av trä

  När vi flyttade in i huset fanns det två (+1 jättesned) grindstolpe vid husets infart. De satt lite tokigt och hade inte riktigt den stil som vi ville ha och eftersom vi ändå ville flytta dem var det lika bra att riva alla tre. Båda grinstolparna hade vackra lyktor som vi sparade och återanvände för projektet med de nya, det gav såklart en liten extra krona på verket, men är absolut inte nädvändigt för utseendets skull, men det finns såklart liknande att köpa på byggvaruhus och elaffärer om man vill. Tänk bara på att dra el i marken innan ni bygger stolparna i såfall så att de kan komma upp i stolparnas mitt. 

  Läs mer »
 3. Skapa lantlig känsla med pärlspont

  Skapa lantlig känsla med pärlspont

  Visst är det något med den lantliga sekelskiftesstilen som ger ett hem en extra ombonad och hemtrevlig känsla? Stilen har blivit omåttligt populär i såväl torp som herrgårdar och nybyggda lägenheter inne i stan och en gemensam nämnare för de allra flesta hem som beskrivs med orden gammaldags charm är pärlspont. Vi ser ofta panelen i kök där den används för att skapa en traditionell känsla i ett modernt hem, men den är också flitigt använd för att skapa effektfulla detaljer i innertak.

  Läs mer »
 4. Sätta upp och välja taklist

  Sätta upp och välja taklist

  Den enklaste formen av taklist som finns hittar du ofta inmålad eller rent av intapetserad för att matcha takpappen som spänts under listen i äldre hus. Den saknar profil och är ofta grovt hyvlad eftersom ytan ändå inte syntes under tapeten eller pappen. Den tätade dock springan mellan vägg och tak och fyllde på så sätt sin funktion. Idag rivs många gamla tapeter bort, men spar för all del gärna listen trots dess grova utseende. Träet är ofta av god kvalitet och det ger en viss charm till rummet att behålla det gamla rustika.

  Läs vårt inlägg om olika typer av taklister. 

  Läs mer »
 5. Ta hand om dina lister - återbruka och komplettera

  Ta hand om dina lister - återbruka och komplettera

  Släng inte ut dina gamla lister för att ersätta med nya om du inte behöver. Du spar både tid, pengar och miljö och får dessutom detaljer i ditt hem som hör till husets historia och är av god kvalitet och det bästa av allt: Vi kan hjälpa dig komplettera med nya delar om det saknas eller behöver repareras på något ställe med hjälp av vår specialtillverkning! Vi har samlat några tips och råd hur du rennoverar gamla foder och lister. 

  Läs mer »
 6. Bidra till en mer hållbar skogsindustri genom att köpa ytterpanel och andra utvändiga snickerier av oss 

  Bidra till en mer hållbar skogsindustri genom att köpa ytterpanel och andra utvändiga snickerier av oss 

  De snickerier som sitter på utsidan av ett hus tillverkas oftast av gran. För att den specialbeställda ytterpanelen eller det utvändiga fodret på dina fönster ska klara av regn och rusk vill vi att materialet ska vara så senvuxet som möjligt. Detta eftersom ju långsammare ett träd växer, desto bättre klarar det utsatta miljöer. Tyvärr blir långsamt växande träd allt svårare att få tag på eftersom omloppstiden för skogen är så lång som 80–120 år. Därför väljer allt fler skogsägare att korta omloppstiden för att kunna sälja virket snabbare. 

  Genom att handla dina utesnickerier av oss bidrar du till en fortsatt efterfrågan på långsamt växande träd, vilket vi hoppas i sin tur leder till att fler skogsägare väljer att låta delar av sin granskog fortsätta växa sig riktigt segt och tåligt. Så tåligt att du inte ens behöver behandla exempelvis din ytterpanel för att den ska tåla en riktigt snöfylld vinter eller regnig sommar. 

  Läs mer »
 7. Att göra en gardinstång för cafégardiner med rundstav

  Att göra en gardinstång för cafégardiner med rundstav

  I ett hus med höga fönster och mycket insyn behövs det ibland ett skydd för nyfikna förbipasserande. Vi visar hur du enkelt gör din egen gardinstång för snygga cafégardiner. 

  Läs mer »
 8. Krönlister för ytterpanel, köksskåp eller fönsterfoder

  Krönlister för ytterpanel, köksskåp eller fönsterfoder

  Krönlister har många bra funktionsområden. Nedan tar vi upp några och ger även tips på hur du gör för att få till ett snyggt och ståndsmässigt avslut på dörr- och fönsteröverstycken.

  Läs mer »
 9. Täta ytterdörr med ny dörrlist

  Täta ytterdörr med ny dörrlist

  Att byta ut en i övrigt fullt fungerande pardörr kostar pengar och är inte alltid det mest hållbara alternativet. Så här tätar du din dörr med en ny dörrlist. 

  Läs mer »
 10. Höga golvlister skapar vackra rum (tredelad golvsockel)

  Tredelad hög golvlist i trä

  Visst är det något speciellt med rum som utsmyckats med vackra snickerier med detaljer?  Jag blir alltid fascinerad när jag kommer in i rum som har höga golvlister, bröstpanel och dekorationslister å väggarna och i tak. Vi ska prata mer om olika snickerier och snickarglädje i hem genom tiderna, men nu tänkte jag skriva om de tredelade golvsocklarna och visa några olika varianter.

  Läs mer »
Sida
Copyright © 2024 Veckebo Såg & Hyvleri.