Stilhistoria 

Byggnadsvård har blivit en populär fritidssyssla och renoveringar sker allt oftare i andan att återställa den stil som är tidstypisk för huset eller lägenheten. Du kan ofta skönja epoken om du tittar lite extra noga på snickerier som lister, dörrar, fönster och snickarglädje. Profilen på listerna säger det mesta du behöver veta för att datera ombyggnationer och renoveringar.

Listverk och snickerier finns att hitta även längre tillbaka, men vår stilhistoria börjar på 1700-talet eftersom det är från den tiden vår första förlaga är. 

Stilepoker

Vi har delat upp våra kategorier i webbshopen så att du kan söka bland annat på den stilepok du är ute efter. Har du tillexempel ett sekelskifteshus vill du säkert titta på sortimentet med förlagor från 1880-1920-talet. Nedan kan du läsa mer om tidstypiska snickeridetaljer på taklister, dörrfoder, fönsterfoder, golvsocklar, fodersocklar och  dekorlister.Vi pratar även lite om utseenden på dörrar och panel genom tiderna, eftersom det hänger ihop i en enda härlig helhet liksom. 

Om du snabbt vill komma till och läsa om en epok går det bra att klicka på länkarna nedan, annars kan du scrolla ner så hittar du allt i ordning nedan. 

Alla stilepoker har sin egen trendhistoria och nedan kan du se hur profilerna på golvsocklar, taklister, dörr- och fönsterfoder utvecklats genom tiderna.

Copyright © 2024 Veckebo Såg & Hyvleri.