Skapa lantlig känsla med pärlspont

Visst är det något med den lantliga sekelskiftesstilen som ger ett hem en extra ombonad och hemtrevlig känsla? Stilen har blivit omåttligt populär i såväl torp som herrgårdar och nybyggda lägenheter inne i stan och en gemensam nämnare för de allra flesta hem som beskrivs med orden gammaldags charm är pärlspont. Vi ser ofta panelen i kök där den används för att skapa en traditionell känsla i ett modernt hem, men den är också flitigt använd för att skapa effektfulla detaljer i innertak.

Pärlspont

Pärlspont har fått sitt namn efter den lilla rundningen, pärlan, i brädans fjäder - ena kant. Pärlan ger en mjuk och hemtrevlig framtoning och har till uppgift att kasta en skugga över torkspringorna som kan uppstå mellan panelerna när virket rör på sig. Med andra ord gör pärlan att glipan blir mindre synlig för ögat.

Panelen slog igenom i samband med industrialismen i mitten av 1800-talet. Den förknippades då med enklare hem som torparstugor och arbetarlängor där den ofta sattes upp i kök och farstu där slitaget på väggarna ansågs vara större än i till exempel sovrum där man i stället kostade på sig tapet. Pärlsponten var inte bara enkel att underhålla och hänga upp krokar på, den hjälpte även till att täta springor i de dragiga husen.

Så underhåller du din gamla pärlspont

Pärlspont är enkel att tvätta av. Du kan med fördel använda ett milt tvättmedel som linoljesåplösning då pärlspont traditionellt målats med linoljefärg. Behöver färgen fräschas upp följer enkelhetens tema då du inte behöver skrapa bort den gamla färgen innan du målar på det nya lagret. Måla tunt i brädornas riktning och dra ordentligt ut färgen i veck och skåror.

Pärlspontpanel går att reparera i det oändliga och du kan lätt komplettera en gammal panel med nytt material hyvlat efter en äldre förlaga. Generellt kan man säga att ju bredare pärlspont desto äldre. En bredd som 120 millimeter hör hemma till 1800-talet medan bredder som 70 och 95 millimeter var vanligare under 1900-talet.

Tänk på det här när du monterar pärlspont

  1. Praktiska verktyg att ha till hands vid montering av pärlspont är vattenpass och dyckertpistol.
  2. Börja vid ett hörn och montera från vänster till höger och kolla med jämna mellanrum att det blir rakt.
  3. Lämna cirka 10 millimeter från panelens ände till golv och tak, dessa mellanrum täcker du sedan med sockel eller taklist.