Snickerier under 1900-talet

Pärlspont med en doft av sekelskifte

Pärlsponten blev allt populärare i de svenska hemmen under sekelskiftet. Väggar kläddes från golv till tak i ljusa och mörka kulörer, man panelade delar av väggar och satte pärlspont över hela köks- och halltak. Pärlsponten blev något som fanns i nästan alla hem. Fattigt som rikt. Senare under 30- 40- och 50-talet täcktes mycket av pärlsponten dock över med massonit då man ansåg att den var opraktisk och svår att hålla ren. Som tur är har pärlsponten på senare år fått en renässans. Hos vårt systerföretag Valbo Trä hittar du fin pärlspont i olika dimensioner. 

Även profilerna på listverken under sekelskiftet hämtade forminspiration från pärlsponten och kom att ha både S-formen och pärlorna som dominerande inslag.

Dörrarna med sina, så kallade speglar (det vi kallar för ram och fyllning), hade dörrlister i samma stil som foder och socklar. Taklisterna var fortfarande enkla i de flesta hem, ofta i form aven mjukt formad hålkälslist.

Under 1900-1910-talet gör Jugendstilen sitt intåg i västvärlden, så även i Sverige och i de svenska hemmen

Sekelskiftet bjöd på många förändringar stilmässigt och det som senare identifierats som "Jugend" slog stort i västvärlden och gjorde sitt intåg i de svenska hemmen under samma period. Precis som tidigare var paneler på väggarna vanligt och sällskapsrummen försågs med pardörrar. Entrén till övriga rum fick däremot nöja sig med enkeldörrar med speglar. En annan sak som man också införde i de lite modernare hemmen under den här tiden var skjutdörrar som öppnade upp bättre mellan rummen, tillät större sammankomster och erbjöd bättre ljusinsläpp.

Modet för dörrfoder, fönsterfoder och golvsocklar tycks under sekelskiftet ha blivit lite smalare (på omkring 10 cm) med mer böljande profilformer (där den tidigare S-formen slätades ut till att mer likna en våg) Vi ser också tydliga detaljer med pärlor och streck i inner- och ytterkant på profilerna. Liksidiga foder hade ju sin storhetstid under 1700-talet och då av produktionstekniska skäl. Liksidiga foder blev åter igen populära under jugendperioden där samma profil kommer igen på båda sidor av fodret, nu med ett rikare formspråk och mer av en stilfråga än en produktionsteknisk.

Produkter från epoken

Taklist Falu (B kvalitet)
Taklist Falu (B kvalitet)
Från 29,00 kr
Limhamnfoder
Limhamnfoder
Från 99,00 kr
Krönlist Norränge
Krönlist Norränge
Från 155,00 kr
Taklist Antik hålkäl (B-kvalitet)
Taklist Antik hålkäl (B-kvalitet)
Från 50,00 kr
Copyright © 2024 Veckebo Såg & Hyvleri.