Gersågning av list

Innan man hunnit begripa åt vilket håll man ska vinkla gersågen och placera taklisten för att de sedan ska passa i hop i hörnen uppe i taket har man ofta hunnit säga både det ena och det andra. Idag gersågar de flesta sina taklister och fyller i glipan som blir med latexfog eller linoljekitt. Det funkar utmärkt om man ska måla listen sen, men det finns alternativ där listerna sätts ihop utan glipa, hur sned din vägg än må vara.  Förr i tiden kallades det att "förkroppa" lister för att få till så bra passform som möjligt.  Vi visar hur du gör i guiden nedan - steg för steg.

Här är det trät som får jobba och ansluter perfekt - utan större förkunskaper. 

Du behöver: Gersåg, sticksåg (eller någon annan mindre såg som hjälper dig ta bort så mycket material som möljigt innan du ska börja tälja) och en vass täljkniv. Sandpapper och en blyertspenna kan också vara bra. 

Börja med att fästa den fösta taklisten i rummet med raka hörn som ligger slätt mot väggen. Här ser ni vår Svanhalslist, som även finns i vitt. Men det går hur bra som helst att förkroppa en vanlig hålkälslist eller en list med enklare profil också.

Fäst listen med dyckert så långt ifrån hörnet som du kan för att få lite marginal om du behöver justera in mot väggen lite senare. Till vänster om listen, på väggen till vänter i bild, ska nästa list fästas och passa i hop med den list som nu är ditsatt ända in till kanten. 

Eftersom den här listen ska sättas fast till vänster om den redan ditsatta taklisten ställer vi in gersågen med 45 grader till höger. 

Nu är det dags att såga. För att få till rätt vinkel - och håll nu i hatten för det här är helt bak och fram - så vänder jag listen upp och ner och bak och fram. Den del som skulle sitta neråt vänds alltså uppåt och den del som ska sitta mot taket nedåt i sågen. Listen ska dock vinklas som om den satt mellan tak och vägg för att snittet ska bli rätt. 

Den del som sen ska sitta på vänster sida om den redan ditsatta listen ska alltså ligga till höger i sågen och den del som ska tas bort ska ligga till vänster. Detta kan vara lite knepigt om man är högerhänt. Men se till att du har ett stöd utanför sågen om listen är lång. Väljer du att fästa allt medsols gör du allt (utom att vända listen upp och ner) tvärt om såklart. 

När listen är sågad ser den ut så här liggande. 

För att behålla profilen (som sen ska passas ihop med  listen som redan sitter på väggen) markerar vi den med en penna (helst blyerts, men det syntes inte så bra på bild så vi tog tusch här) 

Därefter markerar man den del av trät som nu ska bort för att ge plats till listen som sitter på väggen. Vi har ritat snett bakåt, innåt. Det kryssmarkerade är aöltså det trä som ska bort. 

Man sågar sen bort så mycket jag kan med sticksågen, snett bakåt inåt, men utan att förstöra den markerade profilen. Gör sen även ett rakt snitt in från kanterna för att sägerställa att den lilla "flärpen" blir kvar. 

När man har sågat så mycket som man vågar byter vi verktyg till en vass kniv. 

Därefter täljer vi bort alla små delar som jag inte kom åt med sågen. - Var försiktig, det är lätt att slinta! Vissa föredrar kanaske att använda slipmaskin istället för kniv, och det går ju bra det också såklart. Man tar vad man har, men bra verktyg underlättar. 

Håll upp listen i en vinkel så du ser om någon mer ska bort. Här är det fortfarande lite som måste täljas bort. Listen som sitter på väggen ska ju få plats här bakom. 

Därefter kan det vara snyggt att slipa försiktigt med ett sandpapper så att allt blir slätt (OBS! var noga med att profilen är kvar och hel) . 

Sen är det bara att fästa listen i hörnet. Resultatet är en minimal glipa där taklisterna möts. 

Självklart kan du gersåga listerna också, det går vi dock igenom i ett annat inlägg lite längre fram. Och följande tål att sägas: - När man förkroppat en taklist en gång går det mycket snabbare nästa gång. 

Lycka till!