Täta ytterdörr med ny dörrlist

Att byta ut en i övrigt fullt fungerande pardörr kostar pengar och är inte alltid det mest hållbara alternativet. Självklart kan det spara energi, ta bort drag och förhindra kalluft från att tränga in men om det är möjligt kan man istället prova att komplettera med en ny dörrlist på in och utsida för att täta glipan mellan dörrbladen. Ett hållbart tips där du får möjlighet att behålla den ursprungliga dörren kanske? 

Tätning av gammal ytterdörr

I huset från 1800-talet som vi köpte för ett år sedan finns det tre stycken ytterdörrar. Vi har fin värme i huset men den här glipan har gäckat oss under en hel vinter och jag har nu för avsikt att täta den så att vi slipper iskall luft som drar rakt in i groventré, kammare och kök. Nya dubbeldörrar har redan lister som tätar mellan dörrbladen på in och utsida, men det hade, som ni ser alltså inte den här gamla dörren. 

Dörrar i stort behov av renovering...Här drar det rakt in i groventré och kök när inte innerdörren är stängd. 

Så småningom ska det båda dörrblad renoveras noga ute och inne, men för att slippa ytterligare en dragig vinter tätar jag nu inifrån på det vänstra dörrbladet genom att sätta upp en list i mötet mellan de två som jag fäster i det vänstra men låter gå ut till ungefär hälften utanför. 

För att listen inte ska vara i vägen upptill och nertill, när man stänger dörren, så sågar jag av den snett ner mot avslut så att det blir en liten fas längst ut i båda ändar. Jag sätter även en remsa med tätningslist av lin på den nya dörrlisten som jag häftar fast. 

Nu återstår bara att spackla, slipa och måla den slitna ytan med lite linoljefärg, och ta bort masoniten på det högra dörrbladet. Men eftersom linoljefärg behöver några plusgrader för att torka får detta vänta till våren. Nu har vi i allafall en tät dörr och är redo inför vintern. 

Verktyg som jag använde: Geringssåg, sandpapper, dyckert, spikdrivare och hammare. - Hade jag haft en spikpistol hade detta helt klart blivit snyggare. 

Pardörrlister går utmärkt att använda som väggdekor 

Pardörrlister har inte bara använts för tätande funktion utan även som kantskydd på dörrar och som dekorationslist på väggar, platsbyggda bokhyllor och väggpanel. Den kan även användas om avdelare en bit ner på väggen i rum med höga tak. Dekorationslister som dessa kallas ibland franska snickerier eller allmogelister. I sortimentet för dekorationslister finns flera olika varianter av både enkelsidig och liksidig dekorlist. 

/Ella, t.f. bloggredaktör