Gersågad list runt dörr

Det här med att gersåga, eller såga så att listerna passar ihop vid hörn, är ju inte helt enkelt - ens för många proffs. I gamla hus är vinklarna sällan raka och har man dessutom valt en list som är vinklad i sig, som en taklist till exempel så blir det ännu svårare. För alla er hemmafixare som tycker att detta är knepigt så håller vi just nu på att sammanställa en liten tips-och-trix-guide. 

På bilden ovan syns ett typexempel från en häll där Veckebos listverk användts ihop med pärlspont. Många vinklar att passa in på många olika typer av ytor ( i ett hus från 1850-talet där inte en enda vinkel var 45° ska tilläggas!). 

Allmänna tips till dig som ska sätta sågen i snickerierna: 

Plocka fram alla verktyg och använd en riktig geringssåg

Maskinell geringssåg eller handsåg, spelar mindre roll, men att ha vinkeln inställd innan man sågar är så mycket enklare än att såga på frihand, hur bra du än ritar och sågar. Du behöver även en blyertspenna och sandpapper. 

Testa dig fram

Är vinklarna extra kluriga (som de lätt kan bli vid gersågning av breda taklister till exempel) - Gör mallbitar som du kan prova med tills det blir rätt av kortare bitar list eller kartong. Då kan du fila på vinklarna tils de passar perfekt och sen rita av och ställa in sågen efter sen när det gäller på riktigt. 

Om allt går åt pipan trots goda försök

Köp en tub latexfog eller om du hellre vill: linoljekitt. Det blir inte riktigt lika snyggt såklart, men vad sjutton. Vi fattar att det här är svårt. 

Så här sätter du enklast upp fönsterfoder och dörrfoder:

Mät - rita - såga.

1. Börja med sidorstyckena om du ska sätta foder runt en dörr eller ett fönster. Mät först ut och markera innermåttet - gärna ungefär en centimeter ut från dörr eller fönsterkarmens öppning så att det bildas ett litet trappsteg när du lägger dit listen. Det blir alltid snyggare än att sätta listen exakt kant i kant med salningen. Glöm inte att det ska vara lika runt om så att ditt innermått markeras en cm ovanför karmens överdel också.

2. Lägg sen en bit list kant i kant och över sidostycket för att markera var ytterhörnet på vinkeln kommer att vara. Här kan det vara bra att ha en lite mindre "hjälplist" som du kan mäta mot istället för att mäta mot en lång list som är svårare att hantera. 

3. Gör klart sidofodren först och mät in överstycket sist. Fäst sidofodren löst och mät sen inner- och yttermått på ena sidan av överstycket.  Såga en sida i taget och mät noga och rita på plats så att du får rätt mått och vinkel när den sista delen av överstycket ska sågas. Alla dörrhål har inte räta vinklar så just den sista inpassningen blir extra viktig, speciellt i gamla hus. 

Gersågar du med en kap- och gersåg är det viktigt att tänka på att klingans tjocklek också tar bort sin beskärda del av träet, så var noga med att kanten du mäter ut hamnar på rätt sida av klingan. 

4. Slipa av kanterna försiktigt med ett sandpapper innan du fäster listerna helt. Det brukar bli snyggare då när man målar sen. 

5. Fäst listerna med spikpistol (eller hammare, syl och spik - med små spikskallar) 

5. Skulle det, trots noggrann inmätning, bli en liten glipa så går det som sagt att fylla i glipan med lite linoljekitt eller fog.   


Det var det hela! Lycka till! 

I nästa artikel får du mer tips om hur du sågar till taklister utan att få glipor i hörnen.
Håll utkik här under inspiration där vi uppdaterar löpande!