Tredelad hög golvlist i trä

Visst är det något speciellt med rum som utsmyckats med vackra snickerier med detaljer?  Jag blir alltid fascinerad när jag kommer in i rum som har höga golvlister, bröstpanel och dekorationslister å väggarna och i tak. Vi ska prata mer om olika snickerier och snickarglädje i hem genom tiderna, men nu tänkte jag skriva om de tredelade golvsocklarna och visa några olika varianter.

Tredelad golvlist

Tredelade golsocklar blev populära i de finare hemmen under 1800-talets mitt. Dessa återfinns oftast i respresentationsrum som matsal, bibliotek, arbetsrum och kammare men är populära och monteras i nya hus även i dag. En tredelad golvlist består av golvsockel, mellanbräda och bröstlist. Man kan såklart kombinera delarna lite som man vill, men vill man köpa färdiga kombinationer så finns det färdigkombinerat. I vår webbshop hittar du det du behöver oavsett om du vill kombinera själv eller köpa en färdig kombination. 

Nedan ser du lite inspirationsbilder från rum med tredelad golvsockel. Vi tycker det blir extra tjusigt med en fin tapet till såklart! 

En lite lägre modell av tredelad golvlist. En kombination som är egenkomponerad i ett rum med lite lägre takhöjd, men som tillsammans med det vackert målade trägolvet och vackra pardörrar som är ditsatta i modern tid,  upplevs rummet ändå pampigare än ett vanligt sovrum. 

I matsalar från senare delen av 1800-talet var det vanligt med höga, tredleade golvsocklar likt dessa. I kombination med skurklossar, rejäla dörrfoder och varför inte, takmålningar, bär de tredelade golvlisterna känslan av att dessa rum är menade för representation och sällskapliga tillställningar. 

Ofta ser man att höjden på golvsocklar anpassats efter andra linjer i rummet. Det kan vara allt från elementskydd, till – som i det här fallet – kakelugnens fotsims och sockel nertill. Det ger ett enhetligt intryck utan störande skillnader längs väggarna. 

Tänk på detta när du ska montera en tredelad golvsockel

Det finns några saker du bör tänka på när du monterar den tredelade golvlisten. Det är viktigt att inte fästa den nedersta golvsockeln helt innan du fått mellanbrädan och bröstlisten på plats för att undvika att det blir snett eller att något inte hakar i det andra. 

  1. Börja att mäta upp och såga till delarna till den första väggen. Mät och såga en i taget - ifall väggarna på sidorna inte är helt raka. Vi brukar förkroppa listerna men det går såklart bra att gersåga dem också. 
  2. Fäst den nedersta listen löst så att du kan justera vart efter. lägg sen mellanbrädan på plats och fäst löst. 
  3. Till sist sätter du bröstlisten på plats och ser till att alla delar ligger rätt innan du fäster allt slutgiltigt.