List eller sockel. Vad är skillnaden?

Tills jag började renovera mitt första hus hade jag dålig koll på snickeritermerna. När jag kom till bygghandeln första gången stod det dock ganska snart klart att hyvlade snickerier var det som jag alltid kallat för "lister". Och att det sen dessutom fanns flera olika typer av hyvlade snickerier beroende om de skulle sitta mot golvet, dörröppningen eller taket hade jag ingen aning om. 

Nu vet jag bättre. För alla er som är nya på renoverings och byggsidan har jag därför sammanställt en liten lathund nedan, så ni slipper samma förvirring som jag upplevde där och då.

Som standard i ett rum från den här tiden ingår följande hyvlade snickerier:

Golvsockel - listen närmast golvet som löper längs med väggarna.

Dörrfoder - listen som sitter längs med sidan och över skarven mellan dörrkarmen och väggen.

Fönsterfoder - listen som löper längs sidorna och över fönstret. Samma typ av list som dörrfodret och fyller samma funktion över skarven mellan fönsterkarm och vägg.

Fodersockel - även kallad skurkloss, skurlapp eller ryttare som är den del som sitter under dörrfodret i mötet med golvsockeln.

Taklist - den list som skiljer taket från väggen.

Bröstlist - om det finns panel på en del väggen, till exempel pärlspont eller en tredelad golvsockel sitter bröstlisten överst och delar listverket från tapeten) Många bröstlister kan användas för boasering eller som ramar för dörrspeglar eller väggar.

Dekorlist- används för att skilja av tapet från vägg, skapa boasering eller skapa speglar på en slät dörr till exempel. 

Fönsterbordlist - är en list som man sätter på fönsterbrädans ytterkant för att skapa ett snyggt avslut. Denna list kan med fördel löpa vidare över en låg bröstpanel runt hela rummet, eller fungera som dekor på elementskydd eller andra möbler. 

Dörrlist- list som skiljer fyllningen från ramen på dörren. 

Krönlist - en lite kraftigare list som ofta används som krona över köksskåp eller på fasader över fönster eller som avskiljare mellan liggande och stående ytter panel. 

Hyvlade snickerier med förlagor från sent 1800-tal fram till ungefär 1930 brukar ibland kallas för ”Franska snickerier”. Ofta ser man lite enklare varianter av dessa i bruksrum som sovrum, kammare, kök och farstu, medan de lite finare rummen som sal, förmak, salong och sällskapsrum hade mer påkostade socklar och lister. Ett exempel på detta är de tredelade socklarna och taklisterna. Foder och bröstlister var ofta lika i hela eller större delar av huset, oavsett rum. Har du frågor om hyvlade snickerier så kan jag varmt rekommendera er att fråga, personalen på Veckebo såg & hyvleri kan det mesta.

/Ella, t.f. bloggredaktör