Hålkälslist – Del 3 – Älskade taklist

Traditionell, rundad list för alla rum

Det här är nog den list som är mest traditionell och förmodligen mest använd i hela Sverige genom tiderna. Den har sitt ursprung i 1700-talet och återfinns i såväl slott som koja – i lite olika utföranden. 

Ovan syns en gammal modell av hålkälslisten från 1880-talet. Här har man varit noga och förmodligen rundat den helt för hand för just det här hörnet. Ingenting är omöjligt. 

Utmärkande drag för en hålkälslist

Det som utmärker en hålkälslist är den skålformade huvudprofilen och den klassiska hålkälslisten har varierat i dimensioner genom över tid, men i princip överlevt trenderna utan undantag, förmodligen tack vare sin enkelhet och stillfullhet.

En hålkälslist kan se lite olika ut, men ovan syns en lite mer utsmyckad modell från ett sekelskifteshem i Torsåker, Gästrikland. Lägg märke till den snedsågade skarven. 

Den Antika hålkärlslisten har en lite mer utsmyckadprofil liksom Nackalisten som även flirtar med svanhalslisten i sitt utförande med hålkärlsprofil och enkelsidig stavprofil.  Korskrogen taklist är en annan som liknar Nackalisten men den har ytterligare detaljer i sin profil. Alla våra omnämnda lister hittar du under produkter eller här bredvid som relaterade produkter. 

Våra säljare guidar dig gärna om du behöver hjälp eller inte hittar den list du söker. Vi specialtillverkar lister efter gammal eller ny förlaga på beställning i vårt anrika hyvleri. Annars hittar du produkterna i länkarna ovan.

Tips på hur du bäst gersågar och sätter upp taklister med perfekta hörn hittar du här: https://veckebosag.se/inspiration/post/att-satta-upp-taklister